Karategi: guida alla scelta del kimono da karate

KaratepakEen gids voor het kiezen van een karatekimono

Karate is een van de bekendste Japanse vechtsporten ter wereld en wordt door miljoenen atleten beoefend. Wie deze discipline benadert, kan het echter moeilijk vinden om de eerste Karatepakuniform, het typische uniform van degenen die karate beoefenen, omdat ze verschillen in stof, gewicht, snijden e kleur. Hier is een essentiële gids voor het kiezen van de Karatepak op de juiste manier.

Stof en gramsgewicht

I Karatepak zijn over het algemeen gemaakt van katoen 100% katoen of met een percentage polyester. De gebruikte stoffen zijn zeer sterk en tegelijkertijd licht van gewicht, onmisbare eigenschappen voor een goede karatekimono. La gramma (d.w.z. het gewicht van elke vierkante meter stof) is een ander belangrijk kenmerk om te beoordelen bij het kiezen van een Karatepak. De lichtste hebben een gewicht van ongeveer 200 g/m2 en zijn uitstekend om mee te trainen. Daarna neemt het gewicht toe naar 250-300 g/m2 tot 400-500 g/m2. Hoe hoger het gramgewicht, hoe hoger de kwaliteit en weerstand van het materiaal. Karatepak. I Karatepak met een hoger gramgewicht zijn waardevoller en duurder.

Kata- en kumite-kimono's. Wat is het verschil?

Kata en Kumite zijn twee stijlen van Karate. De eerste is een gevecht tegen een denkbeeldige tegenstander waarin techniek, kracht en expressiviteit worden beoordeeld. De tweede is een daadwerkelijk gevecht met een tegenstander. De Karatepak gebruikt in de discipline van Kata heeft over het algemeen een driekwart snit, hetzij in de mouwen of in de Broek. Daarnaast heeft de stof een hoger gramgewicht en produceert een ritseling (o snap) die helpt om te begrijpen of bewegingen correct worden uitgevoerd. De Karatepak gebruikt in de Kumite daarentegen is meestal lichter, omdat het bewegingen tijdens het gevecht moet vergemakkelijken.

Hoe kies ik de maat van mijn Karatepak?

De grootte van de Karatepak moet worden gekozen op basis van je lengte. De maattabel kan per merk verschillen, maar in elk geval is er altijd een gids die je helpt om een maat te vinden die bij jouw lengte past. De Karatepak is meestal zacht voor het lichaam, het moet niet strak zitten, maar de sporter in staat stellen om in alle vrijheid bewegingen te maken. Dit gezegd hebbende, neem gewoon de maat die het dichtst bij je lengte ligt, of geef in ieder geval de voorkeur aan een paar centimeter meer, omdat het tijdens het wassen een beetje zal afzakken. Op Combat Arena de maten voor elk Karatepak.

De kleur van de Karatepak

I Karatepak meest gebruikte kleuren zijn witdat eenvoud en nederigheid van de atleet aangeeft. Er zijn echter ook de Karatepak gekleurde zwart. De keuze is persoonlijk, of meestal is het de leraar of school die de kleur van de kimono kiest.

Wat zijn de goedkeuringen?

I Karatepak worden zowel tijdens de training als tijdens de officiële wedstrijden. Terwijl je in het eerste geval elk type Karatepakis het tijdens wedstrijden beter om goedgekeurde kimono's te gebruiken. De belangrijkste organisaties zijn: WKF (World Karate Federation), EKF (European Karate Federation), FIJLKAM (Italian Federation of Judo Lotta Karate Martial Arts) en FIKTA (Italian Federation of Traditional Karate and Related Disciplines). De verschillende homologaties worden aangegeven op het moment van aankoop en zijn verplicht om deel te nemen aan wedstrijden in de respectievelijke federaties.

Hoe was ik een karatekimono?

Je eigen Karatepak moet na elke training gewassen worden en wedstrijden, om zweet weg te vegen en de stof in perfecte conditie te houden. De beste manier is wassen met de hand. Het is het beste om te hoge temperaturen in de wasmachine te vermijden, 30-40 graden aan te houden, en het apart te wassen van andere gekleurde kledingstukken, zoals de Band. Let ook goed op bij het strijken, want dat kan de stof ruïneren als deze niet helemaal droog is.

Welk merk karatekimono kiezen?

Over het algemeen hebben alle merken kwaliteitsproducten. Het prijsverschil kan afhangen van het gewicht, het type afwerking en de stof. Over het algemeen zijn er geen merken van Karatepak goedkoper dan andere, maar verschillende productlijnen en prijsklassen. Maar er zijn zeker merken die bekender zijn en meer gewaardeerd worden. Tot de bekendste behoren zeker Tokaido, Hayashi, Ko Italia, Kappa e Itaki. Ook van uitstekende kwaliteit zijn de kimono's gemaakt door Adidas e Venum.

Advies voor beginners

Als je net begint en de wereld van karate nadert, is het kiezen van de Karatepak een belangrijke stap op je pad. De eerste paar keer zul je geen Karatepak duur en gehomologeerd voor wedstrijden, maar een goede, ademende, zachte en comfortabele geribbelde katoenen kimono volstaat. Een gewicht van rond de 280 g kan voldoende zijn en later kun je overgaan op zwaardere stoffen. Door deze discipline te beoefenen en jezelf te vergelijken met je leraar en je trainingspartners, zul je begrijpen welk type Karatepak het meest geschikt is voor jou.

Karatepak voor kinderen

Voor de keuze van Karatepak voor kinderen kun je gemakkelijk het bovenstaande advies volgen. Het gewicht kan ongeveer 190/200 g/m2 zijn, met 100% katoenen stof. Wat de maat betreft, kun je het beste een kimono kopen die 5-10 cm langer is dan de lengte van het kind. Dit is vanwege de goede regel dat kinderen snel groeien.

I Karatepak presenteren op CombatArena.nl

Op CombatArena.nl vind je veel modellen karatekimono's van verschillende merken. Binnen elk productblad vind je de kenmerken van de Karatepak in deze gids. We hopen dat we je van dienst zijn geweest. Als je nog twijfels hebt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.