Judogi: guida all'acquisto

Judopakkoopgids

"Jūdō is de meest effectieve manier om fysieke en mentale kracht te benutten. Trainen in de discipline van jūdō betekent het bereiken van perfecte kennis van de geest door middel van aanval-verdedigingstraining en onverdroten inspanning om fysiek-spirituele verbetering te bereiken."
Jigoro Kano

Judo is een vechtsport gebaseerd op snelle en precieze bewegingen, die intensieve training vereisen. Geschikte kleding is daarom erg belangrijk. Het volgende is niet verplicht in deze discipline Beschermers maar het is voldoende om de Judopak, het typische judo-uniform, en de Band tailleband.

De Judopak is de typische kledij van elke judoka. Zoals de meeste uniformen in vechtsporten bestaat het uit een open jasje (uwagi), Broek (zubon) en een Band gekleurd jasje (obi). Er mogen geen ritsen, zakken of knopen zijn.

Technische informatie over de Judopak

De stof van de Judopak is meestal samengesteld uit katoensoms met percentages van polyester. Deze materialen maken het mogelijk om een uniforme lichtgewicht e bestendig. La grammage van de stof (het gewicht per vierkante meter) kan variëren, gemiddeld van 300 gr/m² tot 700 gr/m².. Hoe hoger het gramgewicht, hoe hoger de kosten van de Judopak.

Meestal zijn de Judopak enige versterkte puntenvooral in de knie-, kraag- en schouderzones. Dit voorkomt scheuren in de delen die het meest worden blootgesteld aan uitsteeksels en zorgt voor een zachter stootpunt voor de gewrichten en verzacht de gevolgen van vallen. Katoenen stof heeft de neiging om iets te krimpen bij het wassen: om dit te minimaliseren is het daarom belangrijk dat de Judopak gemaakt is van voorgewassen katoen of een speciale ripstop-stof die niet krimpt. De meest gebruikte kleur voor uniformen is wit, maar er zijn ook Judopak blauw. Het overwegend effen ontwerp kan worden versierd met borduurwerk op schouders en benen.

Tips voor wie voor het eerst een uniform moet kiezen Judopak

Als je deze discipline benadert, hoef je geen Judopak professioneel, voor wedstrijden goedgekeurd uniform met zware stoffen. Een uniform van voorgewassen katoen, met een gewicht op de 300 g/m2 en zonder homologatie voldoet prima. Op de markt zijn er verschillende merken Judopak. Naar onze mening zijn de Judopak Adidas tot de beste op de markt behoren.

Advies voor kopers van een Judopak voor wedstrijden

Als u een Judopak nodig hebt voor wedstrijden, zorg er dan voor dat het gehomologeerd is. Onder de belangrijkste homologaties vind je IJF (Internationale Judo Federatie) en FIJLKAM (Italiaanse Federatie van Judo Worstelen Karate Martial Arts). Je vindt een tekst met de homologaties van Judopak op het moment van aankoop.

Meestal is de Judopak zijn wit van kleur, maar om de twee atleten te onderscheiden tijdens wedstrijden kunnen ze ook worden gebruikt Judopak blauw van kleur.

JudopakWelke maat?

De maat is te kiezen volgens de lengte van de atleet. Als je een model hebt gevonden dat bij je past, zorg er dan voor dat de stof voorgewassen is en koop de maat die het dichtst bij je lengte ligt (naar boven afgerond), of een maat iets groter. Als je bijvoorbeeld 175 cm lang bent, koop dan een Judopak 180 cm.

Hoeveel en hoe was je de Judopak

Het uniform moet na elk gebruik worden gewassen om transpiratie te verwijderen. Je kunt het Judopak veilig in de wasmachine, maar vermijd een temperatuur van meer dan 30-40°.

Judo riemen

Net als bij andere vechtsporten is de rang van een atleet te herkennen aan de kleur van zijn of haar Band. Het begint bij de Band wit voor alle beginners, daarna in volgorde naar geel, oranje, groen, blauw, bruin, zwart (onderverdeeld in verschillende Dan), wit/rood en rood. De Band houdt ook de jas tegen het lichaam en wordt in de taille vastgemaakt met een platte knoop. In dit geval is de kwaliteit niet zo belangrijk als bij de Judopak. Je kunt een Band judoband kopen voor ongeveer 4 euro. Professionele zijden banden (zwart, rood en blauw) zijn aanzienlijk duurder, rond de 20 euro.

Curiosa

Judo is een Japanse vechtkunst die in 1882 ontstond met de Kodokan stichting van professor Jigoro Kano. Het is een van 's werelds meest verspreide en populaire vechtkunsten en betekent 'manier van vriendelijkheid'. Het doel is om optimaal gebruik te maken van zowel lichaam als geest.