Come lavare i guantoni da boxe, la guida definitiva

Hoe bokshandschoenen wassen

Degenen die aan vechtsporten doen, weten dat bokshandschoenen trouwe metgezellen zijn bij elke training en elke wedstrijd. Daarom is het essentieel om er maximale zorg voor te dragen. Een zeer belangrijk aspect is de hygiëne van de handschoenen. We hebben een gids opgesteld die hopelijk kan helpen bij het reinigen en onderhouden van uw handschoenen.

Waarom is de hygiëne van de handschoenen belangrijk?

Het schoonhouden van de handschoenen is om verschillende redenen belangrijk. Allereerst om de vorming van kiemen en bacteriën te voorkomen, die enerzijds kunnen zorgen voor slechte geuren en anderzijds irritaties en schimmelinfecties aan de handen en armen kunnen veroorzaken. Boksen leert respect voor de tegenstander en voor je trainingspartners, laten we ook hun neus respecteren... Tenslotte is een zeer belangrijk aspect om te overwegen dat een paar goed onderhouden handschoenen langer meegaan.

Reiniging van de handschoenen: voorkomen is beter dan genezen!

Herinner je je de reclameslogan van die beroemde tandpasta die zei "voorkomen is beter dan genezen"? Dezelfde regel geldt voor je bokshandschoenen. Er zijn enkele regels die je kunt volgen om ze schoon te houden "zonder ze schoon te maken".

> Was je handen voordat je de handschoenen aantrekt. Heb je net een snack gegeten? Ben je na het werk naar de sportschool gekomen? Heb je een sessie met halters gedaan? Vermijd het om vuile of bezwete handen in de handschoenen te steken. Een eenvoudige wasbeurt met water en zeep is voldoende. Je kunt ook vloeibare kiemdodende handreinigers gebruiken.

> Gebruik bandages of binnenhandschoenen: deze accessoires voorkomen dat de hand direct in contact komt met de vulling van de handschoen en absorberen gedeeltelijk het zweet, waardoor de handschoenen droger blijven.

> Leen je handschoenen niet uit aan anderen en gebruik geen handschoenen van anderen! Het lijkt misschien een triviaal advies, maar vaak zijn er in sportscholen manden met handschoenen, vooral voor beginners! Beschouw je handschoenen als ondergoed, ze zijn iets persoonlijks, jouw zweet en jouw kiemen zijn meer dan genoeg :-)

> Laat ze niet drogen in de sporttas. Als de handschoenen in de tas blijven, drogen ze niet goed. Kiemen en slechte geuren zullen niet alleen je handschoenen, maar ook alle andere voorwerpen in de tas besmetten. Voor het vervoeren van de handschoenen kan een ademende beschermtas een alternatief zijn voor de sporttas.

> Gebruik specifieke handschoenen voor elke soort training. Zoals je weet, zijn er verschillende soorten handschoenen afhankelijk van de activiteit. In gevechten worden 10 oz handschoenen gebruikt, terwijl tijdens trainingen, vooral bij sparring, grotere handschoenen (12, 14, 16 oz) kunnen worden gebruikt, terwijl voor de bokszak specifieke bokszakhandschoenen worden aanbevolen. Dit optimaliseert niet alleen je training (bijvoorbeeld een zwaardere handschoen is perfect om de armmusculatuur te versterken), maar helpt ook om je 10 oz ringhandschoenen beter te behouden.

> Kies kwalitatieve handschoenen. Handschoenen gemaakt van materialen van hogere kwaliteit, bieden niet alleen betere bescherming voor de handen, maar helpen ook om vuil en slechte geuren onder controle te houden. Een tip: kies lederen handschoenen in plaats van synthetische materialen.

Hoe bokshandschoenen te reinigen

Als je, ondanks de eerder genoemde voorzorgsmaatregelen, er niet in geslaagd bent je bokshandschoenen te vrijwaren van kiemen, bacteriën en slechte geuren, bieden we je een reeks technieken om ze te reinigen.

Externe reiniging van de handschoenen

Het is zeer belangrijk om het buitenoppervlak van de handschoenen te reinigen, vooral als je een sparringssessie hebt gehad met je trainingspartners in de sportschool. Dit komt omdat zweet en soms bloed van je partner zich op het oppervlak van de handschoenen kunnen ophopen.
Veeg het oppervlak van de handschoenen af met een vochtige doek gedrenkt in water en zeep of een desinfecterend product.

Interne reiniging van de handschoenen

Na de training, open de handschoenen zo veel mogelijk en laat ze drogen op een warme en droge plaats (weg van warmtebronnen) totdat ze volledig droog zijn. Als je wilt, kun je talkpoeder gebruiken of absorberend papier in de handschoenen stoppen om het droogproces te versnellen.

Gebruik deodorants die vocht absorberen of desinfectiemiddelen voor handschoenen. Wij raden SmellWell Active aan. SmellWell Active is de ideale oplossing om eenvoudig vocht en geuren uit handschoenen, schoenen, uitrusting en tassen te verwijderen. Ontwikkeld en getest in Zweden, maken deze deodorants gebruik van de kracht van Moso-bamboekool en mineralen om vocht, bacteriën en verontreinigingen te absorberen, en laten een langdurige frisse geur achter. SmellWell werkt direct op de oorzaak van geuren en zorgt ervoor dat je uitrusting droog en geurvrij blijft.

Handschoenen in de wasmachine

Wij raden af om handschoenen in de wasmachine te wassen omdat het volledig doorweken van de vulling met water het droogproces bijzonder lang zou maken. Bovendien kunnen de handschoenen na een paar wasbeurten beginnen te breken.

Opslag van de handschoenen

Nadat je je handschoenen hebt gewassen en gedroogd, leg ze niet terug in de sporttas, want hoewel ze bij de eerste aanraking droog lijken, kan de binnenvulling nog vochtig zijn. Bewaar de handschoenen buiten de sporttas op een droge plaats of in een netzak voor bescherming.

Als je handschoenen te oud en beschadigd zijn, vind je hieronder enkele suggesties om een nieuw paar te kopen.