Guida a come scegliere i guantoni da boxe

Gids voor het kiezen van de Bokshandschoenen

Het kiezen van de juiste boksspullen is essentieel om je prestaties in wedstrijden en trainingen te optimaliseren en om de veiligheid van jezelf en je trainingspartners te garanderen.

Er zijn veel merken en modellen bokshandschoenen op de markt, elk met verschillende kenmerken. Zelfs de meest ervaren bokser kan moeite hebben om zijn weg te vinden tussen de vele beschikbare handschoenen. Bij Combat Arena vind je meer dan 300 verschillende modellen handschoenen.

Bokshandschoenen zijn de handbeschermers die boksers gebruiken tijdens trainingen en wedstrijden. Ze moeten aan drie belangrijke criteria voldoen:
1. De kenmerken van de bokser die ze draagt: ervaring, gewicht, geslacht, leeftijd, handgrootte
2. Het beoogde gebruik: competitie, zaktraining, sparring
3. Het beschikbare budget.

In deze gids onderscheiden we drie fundamentele typen bokshandschoenen: wedstrijdhandschoenen, sparringhandschoenen en zakhandschoenen. Om jezelf en je trainingspartners te beschermen en om de integriteit van de handschoenen op de lange termijn te behouden, moet een bokser minstens één paar handschoenen voor elk type in zijn tas hebben.

Kenmerken van handschoenen

Voordat we de drie soorten handschoenen in detail bespreken, analyseren we enkele zeer belangrijke kenmerken die ons zullen helpen de juiste paar handschoenen te kiezen.
Maat en gewicht: De maat en het gewicht van de handschoenen worden gemeten in ounces (oz). De typische afmetingen variëren van 8 oz tot 20 oz. In elk paar handschoenen vind je een label dat het gewicht aangeeft, bijv. 10 oz komt overeen met ongeveer 284 gram. De keuze hangt af van het beoogde gebruik: lichtere handschoenen zijn geschikt voor wedstrijden, terwijl zwaardere ideaal zijn voor training en sparring.
Materialen: Handschoenen kunnen van leer of synthetische materialen zijn gemaakt. Leer is duurzamer en biedt superieur comfort, terwijl synthetische materialen goedkoper maar minder duurzaam zijn.
Sluiting: Handschoenen kunnen een klittenbandsluiting of vetersluiting hebben. De klittenbandsluiting is handig en snel te gebruiken, ideaal voor dagelijks trainen. De vetersluiting biedt een veiligere en strakkere pasvorm en geeft meer ondersteuning aan de pols.

Soorten bokshandschoenen

Wedstrijdhandschoenen

Deze handschoenen worden gebruikt in officiële wedstrijden en zijn gereguleerd door boksbonden. Ze zijn lichter dan andere soorten handschoenen (meestal 8 of 10 oz), waardoor snellere en krachtigere slagen mogelijk zijn. De hoeveelheid vulling is minder, wat directer contact en meer impact mogelijk maakt.

Sparringhandschoenen

Deze handschoenen worden gebruikt tijdens sparringsessies en zijn ontworpen om zowel de drager als de trainingspartner te beschermen. Ze hebben een zachtere en dikkere vulling om de impact beter op te vangen en het risico op blessures tijdens het contact te verminderen. Bovendien is hun structuur ontworpen om meer veiligheid te garanderen. Ze variëren van een minimum van 12 oz (ongeveer 340 gram) tot een maximum van 18 oz (ongeveer 510 gram). Hoe meer ounces, hoe groter het oppervlak van de handschoen, de hoeveelheid vulling en bijgevolg het gewicht. De pasvorm wordt iets ruimer naarmate de ounces toenemen. Voor een veilige training raden we 12 oz handschoenen aan voor mensen die tot 70 kg wegen, 14 oz handschoenen voor mensen tussen de 70 kg en 80 kg, 16 oz handschoenen voor mensen tussen de 80 kg en 90 kg. Voor mensen die meer dan 90 kg wegen, raden we 18 oz handschoenen aan.

Zakhandschoenen

Deze handschoenen zijn speciaal ontworpen voor zaktraining. Ze hebben een hardere vulling om bestand te zijn tegen herhaalde slagen en om de handen te beschermen tegen de constante impact op de zak. De harde vulling helpt de stootkracht te ontwikkelen en de techniek te verbeteren. Vanwege hun stijfheid raden we af om ze te gebruiken tijdens training met een sparringpartner. Binnen deze categorie kunnen we een onderscheid maken tussen traditionele zakhandschoenen en moderne zakhandschoenen. Traditionele zakhandschoenen wegen 6 oz en bieden geen bescherming voor de duim. Recentelijk zijn er zakhandschoenen geïntroduceerd die erg lijken op sparringhandschoenen. Ze wegen 10 of 12 oz en bieden meer bescherming voor de knokkels.

Merken en prijzen van handschoenen

Als je alle kenmerken die tot nu toe zijn besproken in overweging hebt genomen, ben je in staat om je handschoenen te kiezen. Nu blijft alleen de prijs en het merk over. Handschoenen van kunstleer kunnen tussen de €30 en €50 kosten. Leren handschoenen variëren van €50 tot meer dan €200 - €300. Naarmate de prijs stijgt, stijgen de kwaliteit van de materialen en de verfijning van de afwerking (snijden, naaien). Er zijn veel merken op de markt: Cleto Reyes, Rival Boxing, Fairtex, Venum, Adidas, Leone 1947, Twins Special. Uit onze ervaring blijkt dat handschoenen in vergelijkbare prijsklassen objectief gezien vrij gelijkaardige kenmerken hebben bij al deze merken. De subjectieve factoren die iemand ertoe aanzetten een bepaald merk boven een ander te verkiezen, zijn esthetiek en draagcomfort.
Onze aanbevelingen zullen helpen, maar zijn niet voldoende. Om de perfecte handschoenen te kiezen, volg je de adviezen van je instructeur, je trainingspartners en je eigen ervaring.

Andere soorten handschoenen

We sluiten dit artikel af met een opsomming van andere soorten handschoenen die je in fysieke winkels en online kunt vinden, maar die je niet nodig hebt als je bokst.

Handschoenen met open hand

Deze handschoenen worden gebruikt in Point Fighting of Semi Contact specialiteiten. Alle vijf vingers zijn volledig bedekt en gewatteerd. Het belangrijkste kenmerk is het kleinere volume en het feit dat de handpalm open is.
De belangrijkste bonden vereisen dat de vulling tussen de duim en de andere vingers met een lusje is vastgenaaid. Sommige latexmodellen, die deze voorziening niet hebben, kunnen in bepaalde officiële wedstrijden niet worden gebruikt.

MMA- en Grapplinghandschoenen

Dit zijn de lichtste handschoenen, met een gewicht tussen de 4 en 8 ounces. Alleen de knokkels zijn bedekt en gewatteerd, terwijl de vingers onbeschermd blijven, zodat de atleet grapplingbewegingen kan uitvoeren, zoals submissies, clinches en takedowns. Tijdens de training is het raadzaam ze alleen te gebruiken bij het oefenen van deze technieken, terwijl je voor sparring of armtechnieken (stoten, haken en uppercuts) handschoenen van 10 ounces of meer moet gebruiken.

Karate/Kumite en Fitbokshandschoenen

Dit zijn handschoenen met gewatteerde knokkels en vrije vingers, gebruikt in de kumite-specialiteit, die de atleet in staat stellen de tegenstander vast te grijpen om hem te werpen of te vegen. In tegenstelling tot handschoenen met open handen, is de duim volledig onbedekt, terwijl de andere vingers bedekt en gewatteerd zijn alleen op de knokkels. Deze handschoenen kunnen ook worden gebruikt in fitboksklassen.

We hopen dat deze gids je heeft geholpen de handschoenen te vinden die het beste bij je behoeften passen. Neem voor meer informatie of persoonlijk advies gerust contact met ons op.